Królowa słodyczy czekolada

Poprawia humor, jest smaczna i chętnie spożywana. Czekolada swą karierę w Europie rozpoczęła w XVI wieku, kiedy to Cortez przywiózł do Hiszpanii pierwsze owoce kakaowca. Czekolada szybko stała się produktem sławnym i cenionym. W jaki sposób dawniej podawano czekoladę? Najstarsze przepisy, w których pojawia się czekolada, pochodzą z terenów Meksyku. Tam Aztekowie z kakaowca sporządzali potrawę mającą postać zupy. Korzystali też z czekolady jako składnika wielu leków.

Czekolada w bliższej nam postaci jest już dziełem Europejczyków, a dokładniej – hiszpańskich mnichów. To dzięki nim pojawiły się pierwsze przepisy na wyjątkowo ceniony napój, jakim stała się gorąca czekolada. Powstawała ona z kakaowca, którego ziarna starannie mielono, cukru trzcinowego oraz cynamonu i wody. Taki napój szybko podbił Europę. W czasem czekolada zaczęła się też pojawiać w postaci tak dobrze znanych nam tabliczek.

Jako napój czekolada pojawia się obecnie na naszych stołach dość rzadko, jednak słodycze z nią cieszą się od lat ogromną popularnością. Choć tabliczka czekolady ma tak wiele kalorii, osób sięgających chętnie po ten przysmak nie brakuje. Choć przesadny zachwyt tym produktem może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia, spożywana z umiarem czekolada ma wiele zalet. Znana jest jako środek skutecznie poprawiający humor, może też pomóc w podładowaniu energii tym, którzy żyją wyjątkowo aktywnie i dodatkowego wsparcia bez wątpienia potrzebują.