Sery w naszej diecie

Jest kojarzony głównie z kuchnią francuską, choć sięga się po niego chętnie na całym świecie. Ser to wyjątkowy przysmak, który może służyć nie tylko jako dodatek do kanapek, ale i wybornych sałatek czy dań obiadowych. Liczne przepisy sprawiają, że sery w swej kuchni możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Dlaczego sery stały się tak popularne? Na czym polega sekret ich sukcesu?

Wiadomo, że serami zachwycali się już mieszkańcy starożytnej Grecji. Tu, w krainie oliwek i koziego mleka, ser szybko stał się produktem wyjątkowo cennym. Do dziś wiele przysmaków kuchni greckiej bazuje na serze, czego najlepszym przykładem jest słynna sałatka grecka. Wśród mieszkańców Rzymu sery również szybko stały się popularnym składnikiem diety, a ich miłośnicy zachwalali je jako dodatek do menu, który znacznie ułatwia trawienie.

Prawdziwą stolicą serów stała się jednak Francja. Znane w tym kraju przepisy chętnie sięgają po sery wszelkiego rodzaju, są one również cenione jako wyjątkowe przystawki. Deska serów to obowiązkowy element na francuskim stole. Co więcej, Francja jako producent serów może się pochwalić wspaniałymi wynikami. Na terenie tego kraju powstaje aż 600 gatunków tych wspaniałych przysmaków, które cenione są na całym świecie.
Jakie sery są nam doskonale znane? Dlaczego nasza dieta powinna uwzględniać ich obecność? I najważniejsze – po które sery warto sięgać w szczególności? Z punktu widzenia dietetyki najlepszym produktem dla naszego zdrowia jest biały ser. Dietetycy zalecają też spożywanie serów tym, którzy ciężko pracują umysłowo oraz tym, którzy potrzebują większej dawki energii. Dotyczy to w szczególności młodzieży oraz kobiet w ciąży. Warto też sięgać po twarożki, w których znajduje się białko oraz wapń – składniki bardzo ważne dla naszego zdrowia.