Bakłażany w naszej diecie

Większość z nas po bakłażany sięga sporadycznie. A szkoda, bo ten dar natury wyróżnia się nie tylko wspaniałym smakiem, ale i niezwykłą wartością odżywczą. Bakłażany mogą sprawić, że nasza dieta stanie się zdrowsza i ciekawsza. Wystarczy sięgnąć po ciekawe przepisy, które pozwalają na stworzenie fantastycznych dań z bakłażanem w roli głównej. Dlaczego warto sięgać po te warzywa?

Bakłażany mają wyjątkowe właściwości. Udowodniono już, że ich spożywanie może skutecznie chronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Znajdujące się w bakłażanach terpeny mogą hamować rozwój guzów, chronią też nasze komórki przed uszkodzeniem i rozwojem raka. Korzystnie wpływają też na serce (dzięki zawartości potasu) oraz na ciśnienie tętnicze.

Wiadomo też, że bakłażany mogą chronić przed takimi chorobami, jak udar mózgu oraz zawał serca. Dzięki tym walorom bakłażany stają się cennym dodatkiem do menu dla każdego, kto chce zdrowo się odżywiać. Wspaniałe przepisy na zapiekanki oraz bakłażany faszerowane sprawiają, że nasza dieta może stać się znacznie ciekawsza. Z pewnością te warzywa mogą nam pomóc w smacznym i zdrowym żywieniu rodziny.