Burak w naszej kuchni

Są smaczne i zdrowe, a liczne przepisy pozwalają na stworzenie z nich wspaniałych dań. Doskonale znany w polskiej kuchni burak od wieków jest ważnym składnikiem naszej diety i cennym sojusznikiem w walce o zdrowie. Jakimi właściwościami może nas zaskoczyć burak? Dlaczego warto włączyć go do swego menu?

Burak, którego kariera na polskich stołach rozpoczęła się w okresie średniowiecza, od samego początku uznawany był za warzywo nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wiadomo, że wielkim sympatykiem buraków był sam Władysław Jagiełło.

Wśród dań, które powstają dzięki burakom, wyróżnia się barszcz – smaczny i zdrowy bulion o charakterystycznej barwie. Ćwikła oraz buraczki do kolejne dania z tym warzywem w roli głównej, z których tak chętnie korzystała już kuchnia staropolska. Są to potrawy niezwykle popularne do dziś, bez których trudno nam wyobrazić sobie domowe posiłki. Czy warto sięgać po buraki? Z pewnością tak. Burak jest cennym i zdrowym składnikiem naszej diety, a jego wartość odżywcza jest naprawdę wysoka. Wiadomo, że w warzywie tym znajdują się tak ważne dla naszego organizmu minerały, jak magnez, potas, żelazo oraz fosfor. Chętnie wykorzystywany w dietach oczyszczających sok z buraków może zdziałać cuda i skutecznie pomóc w walce ze szkodliwymi toksynami.