Niezwykłe przyprawy. Curry

Ta wspaniała i uniwersalna przyprawa stała się w polskiej kuchni niezwykle popularna w ostatnich latach. Wielu z nas coraz chętniej sięga po curry, które stanowi niezwykłą mieszankę przypraw tak chętnie wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej. Znana i ceniona w Indiach przyprawa ma długą tradycję, a dzięki swym walorom smakowym podbiła cały świat. Na czym polega wyjątkowość curry? W jaki sposób możemy tę przyprawę wykorzystać we własnej kuchni?

Curry to przyprawa, której skład może się różnić. Wiele zależy od tego, jakie przyprawy zostaną wykorzystane w takiej mieszance. Do najczęściej spotykanych składników curry zaliczyć można kurkumę oraz gałkę muszkatołową. Częstym składnikiem jest też cynamon oraz imbir, ważną rolę odgrywa tu również kardamon.

Pieprz i goździki to kolejne elementy, z którymi można się spotkać w takiej mieszance. Wariantów tej przyprawy jest wiele. Curry w krajach Europejskich stało się popularne właśnie ze względu na swą różnorodność i uniwersalność.
W sporządzaniu wspaniałych dań z dodatkiem curry pomocne mogą okazać się liczne przepisy, które inspirowane są kuchnią Dalekiego Wschodu. To prosty i wygodny sposób dla każdego, kto chce do swej diety wprowadzić nieco orientalnych smaków. Dzięki niej zwykły ryż może przemienić się w niezwykły przysmak, który zadziwi nie tylko swym smakiem, ale i ciekawą barwą.